13.04.2023
Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (Boğaziçi LifeSci) bünyesinde faaliyet gösteren Tıbbi Cihaz Geliştirme Birimi gelişmiş altyapısıyla üniversitenin araştırma gücünü artırırken, sanayi iş birliğini de bir üst boyuta taşıyor. Kanser, kalp ve beyin hastalıklarında kullanılan yeni nesil “akıllı” tıbbi cihazların geliştirildiği Temizodalar’da dünya çapında öncü ve ileri Ar-Ge çalışmalarının kliniklerde uygulamaya geçmesi aşamasına kadar desteklenmesi hedefleniyor.
Boğaziçi LifeSci (Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi, bünyesinde 2011’den itibaren çalışmalarını sürdüren Tıbbi Cihaz Geliştirme Biriminde birbiriyle bağlantılı - uluslararası kalite belgelerine sahip dünya standardında çalışmalar yapılabilen- beş özgün Temizoda bulunuyor. Son yıllarda gelişen cihaz parkı ve bilgi birikimi ile hızlanan sektörel iş birlikleriyle yeni nesil “akıllı” tıbbi cihaz projeleri hayata geçmeye başlıyor.
10 Haziran 2022’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı yapılan Boğaziçi Kandilli Derin Teknoloji Üssü bünyesindeki Boğaziçi LifeSci'de yeni altyapılar kurulmaya devam ediyor. Burada destek alan KOBİ’lerin çalışmalarının önemli bir kısmı “Hedefli Tedavi Teknolojileri” konusuna odaklanırken, birbirine bağlantılı ve tamamlayan çok sayıda ulusal ve uluslararası proje de başladı.
“HEYECAN VERİCİ PROJELERİN MERKEZİ OLMAK İSTİYORUZ”
Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Temizoda Birimi Akademik Koordinatörü Prof. Dr. Cengizhan Öztürk, sağlık teknolojilerinde heyecan verici projelerin merkezi olmayı hedeflediklerini söylüyor.
Bu yaklaşımla başta kanser, kalp ve beyin hastalıklarına yönelik yeni nesil “akıllı” tıbbi cihaz çalışmalarının sürdürdüğünü belirterek, “Gelecekte çok sayıda tıbbi cihazın küçülerek vücutlarımızın içine girmesini ve sağlık sistemleriyle konuşur hale gelmesini bekliyoruz. Bu yeni nesil akıllı ‘in vivo’ (vücut içi) biyomedikal cihazların, hem canlı dokularla uyumlu plastik-metal alaşımlar veya alternatif biyomalzemeler içermesi, hem de içinde gelişmiş sensörler barındıran bir yapıda olması gerekiyor. Temizodamızın altyapısını bu tür projeler için hazır hale getirmiş durumdayız. Bu alandaki akademik çalışmalarla birlikte endüstrinin mevcut ihtiyacını karşılayacak şekilde özgün plastik-metal ürünlerin geliştirilmesine destek olmayı da sürdürüyoruz. Aktif cihazlarda gerek duyulan elektronik parçaları mümkün olduğunca tıbbi cihazların içine yerleştirmeye çalışıyoruz. Dünya çapında öncü çalışmaları ülkemizde, Boğaziçi Üniversitesinde, hayata geçirebileceğimize inanıyoruz. Bu cihazların en önemli sağlık sorunlarımız arasında yer alan kanser, kalp ve beyin hastalıklarının tedavisinde kullanılmasını bekliyoruz” diye konuşuyor.
“ULUSLARARASI KALİTE BELGELERİNE SAHİBİZ”
Boğaziçi LifeSci Tıbbi Cihaz Geliştirme Birimi (Temizoda) Teknik Koordinatörü Ahmet Turan Talaş da gerekli uluslararası kalite belgelerini aldıklarını belirtiyor. Temizodaların dünya standartlarında altyapı, uzmanlık ve kontrol sistemleri barındırdığının ifade eden Talaş şunları söylüyor:
“Temel standart olan ISO 14644 ile birlikte, ISO 13485 Tıbbi Cihazlar Kalite Yönetim Sistemi Belgelendirmesine sahip temizodalarımız dünya standartlarında altyapı, kalite güvence, takip ve yönetim sistemleri ile çalışmalarını sürdürüyor. Bu odaların nem, sıcaklık ve basınçları 7 gün 24 saat kontrol altında. Burada bir taraftan kardiyovasküler alanda kullanılan nikel ve titanyum alaşımı olan Nitinol şekil hafızalı metaller kullanılarak tasarlanan stent çalışmaları sürerken, diğer yandan çok amaçlı özel sensör sistemleri geliştiriliyor.”
“DAMAR TIKANIKLIĞINDA AÇIK KALP AMELİYATINA GEREK KALMAYACAK”
Temizoda proje uzmanı Ahmet Turan Talaş, sektörden altı firmayla kurulan iş birliğiyle dünyanın dikkatini çekmeyi hedefleyen projelerin hayata geçtiğini de vurguluyor. Son olarak kardivasküler bir hastalık olan damar tıkanıklığının daha hızlı ve etkin tedavisine yönelik yeni bir ekipman geliştirdikleri bilgisini de paylaşıyor:
“Hedefimiz, ortaya koyduğumuz ürünlerimizle fark yaratmak. Odaklandığımız sağlık ve elektrik-elektronik alanda bu doğrultuda ilerliyoruz. Temiz odamızda özellikle sağlık alanında çok kullanılan nikel-titanyum alaşımlı Nitinol malzemelerin şekillenmesinde ileri seviyedeyiz. Paydaş bir firmamızla CE Belgesi almayı başaran yeni bir tıbbi ürün geliştirdik. Bu cihaz, yoğun cerrahi müdahale gerektiren damar tıkanıklığının anjiyo konforunda tedavisine imkan sağlıyor. Cihaz sayesinde cerrah - açık kalp ameliyatı gerektirebilen - kardiyovasküler damardaki tıkanıklığa kasık gibi uygun bir bölgeden girerek ulaşabiliyor. Ardından bu bölüm kolay kullanıma sahip tıbbi cihazın haznesine alınarak damarın açılması sağlanıyor. Cihaz sayesinde hastanın iyileşme süresi de çok büyük oranda düşüyor.”
“PROJELERİNİ İLERİ TAŞIMAK İSTEYEN FİRMALARA TAVSİYE EDİYORUM”
Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (Boğaziçi LifeSci) bünyesinde faaliyet gösteren Tıbbi Cihaz Geliştirme (Temizoda) Biriminde altı firma projelerini Boğaziçi Üniversitesi’nin araştırma ve uzman desteğiyle geliştiriyor.
Bunlar arasında yer alan sağlık teknolojileri firması Bloocell’in CEO’su Mustafa Cüneyt Çıkman, merkezin gelişmiş altyapı, uzmanlık ve yönetimiyle projelerini hayata geçirerek ürünleştirmeyi hedefleyen firmalara çok büyük fırsatlar sunduğunu anlatıyor:
“Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezinin sunduğu olanaklarla firmamızda Ar-Ge ve Ür-Ge (ürün geliştirme) faaliyetlerimiz çerçevesinde yapmamızın çok zor olduğu bazı çalışmaları gerçekleştirme fırsatı bulduk. Özellikle tıbbi cihazlar konusunda bu temiz odaların altyapısı ve bilim insanlarının uzmanlığı bize daha da güç kattı. Yeni projeler için zaman kaybetmeden çalışmayı sürdürüyoruz. Projelerini, bir sonraki aşamalara taşımak isteyen firmalara burayı gönül rahatlığıyla tavsiye ediyorum.”
Kaynak : Basın Bülteni