29.11.2020
Türk bilim kadını ve ekibinden çok önemli bir buluş geldi. Boğaziçi Üniversitesi’nde araştırmalarını sürdüren Prof. Dr. Nesrin Özören, biyoteknoloji alanıdan çok önemli bir buluşa imza attı. Normalde ömürleri az olan aşılar için yaptığı buluş ile aşıların ömrü uzayarak oda sıcaklığında 30 gün boyunca bozulmadan durmasını sağladı. Avrupa, Amerika ve Japonya olmak üzere 3 kıtada patentlerini alarak tescilledi.
Türkiye’nin üç kıtada birden patentlenen ilk ve tek biyoteknoloji buluşu olan dayanıklı aşı taşıyıcı protein mikrokürecik teknolojisiyle ilgili çalışmalar 2009’dan beri sürüyor. Günümüzde uygulanan yeni nesil aşılara mikroorganizmaların sadece en çok bağışıklık yanıtı veren parçaları konuyor. Aşıların 2-8 santigrat derecede saklanmaları gerekiyor. Aksi halde aşılar bozuluyor ve bağışıklık geliştirmiyor.
Yeni buluşta ise Dünya’da ilk kez zerrecikleri üzerinde başka antijenlerin taşınabileceği keşfedilmiş. Bunların makrofaj hücreleri tarafından da sindirilebileceğini de tespit eden bilim insanları, yeni aşı teknolojisini geliştirmişler. ASC zerrecikleri de aşıların en az 30 gün boyunca oda sıcaklığında dahi bozulmadan taze kalmasını sağlıyor. Özören, “Buluşumuz olan ASC zerrecik taşıyıcısı, üzerine yüklenen uyaranları 30 gün boyunca oda sıcaklığında ya da donma-çözülme döngülerine dirençli bir şekilde koruyor. Bu teknolojiyle geliştirilecek tüm aşılar bugün ihtiyaç duyulan sabit koşullar yerine normal ısı koşullarında dünyanın her yerine gönderilebilecek” dedi.
Kaynak :Teknoloji Projeleri