06.09.2023
Türkiye'nin ilk insanlı uzay yolculuğu, karbon dönüşümü üzerine bir dizi deneyi de beraberinde getiriyor. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, Cumhuriyetin 100. yılında yapılacak bu tarihi görev kapsamında 13 farklı deney gerçekleştirmeyi planlıyor. İlk uzay yolcularımız Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever, "Uzay Görevleri İçin Mikroalgal Yaşam Destek Üniteleri" projesi üzerine de çalışacak.
Projenin Hedefi ve Yürütücüleri
Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Doktor Öğretim Üyesi Berat Haznedaroğlu'nun liderliğinde, Türkiye'nin farklı üniversitelerinden 8 bilim insanı projede yer alıyor.
Projenin temel amacı
Mikroalg türlerinin karbondioksiti oksijene dönüştürme kapasitelerini ve metabolik değişikliklerini incelemek.
Deneyin Aşamaları ve Süreci
Deney kapsamında seçilen 5 ayrı mikroalg türü, 14 gün süreyle uzay istasyonunda incelenecek. Berat Haznedaroğlu,konuya ilişkin "Karbondioksiti oksijene dönüştürme performanslarını sensörler vasıtasıyla inceleyeceğiz. Aynı zamanda yerçekimsiz ortamda mikroalglerin metabolik değişikliklerinin moleküler analizlerini yapacağız" ifadelerini kullandı.
Uzun Vadeli Hedefler ve Uygulamalar
Proje, gelecekteki uzay görevlerinde sürdürülebilir yaşam destek sistemleri geliştirmeyi amaçlıyor. 20 cm³'lük deneysel küp, yörüngeye gönderilecek ve deneyin iç tasarımı için hazırlıklar tamamlanmış durumda. Haznedaroğlu, uzay görevinin sonunda, örneklerin Türkiye'ye getirileceğini ve farklı biyoteknolojik uygulamalar için kullanılacağını ifade etti.
Kaynak : Basın Bülteni