10.07.2024

Türkiye ve Güney Kore arasında Biyoteknoloji İşbirliği

Türkiye biyoteknoloji alanında dev işbirliklerine imza atıyor. Türk firmaları Güney Kore’de düzenlenen en önemli biyoteknoloji fuarına katılım gerçekleştirdi.

Güney Kore’nin biyoteknoloji alanındaki en önemli etkinliklerinden biri olan Bioplus Interphex Korea 2024’te Biyoteknoloji Vadisi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ercan Varlıbaş, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, bakanlık yetkileri, Biyoteknoloji Vadisi temsilcileri yer aldı. Etkinlik 10-12 Temmuz tarihlerinde gerçekleşecek. Fuarda, Biyoteknoloji Sanayicileri Derneği’nin (BİYOSAD) üyeleri kurulacak pavilyonda yer alacak. VSY Biyoteknoloji ve İlaç Sanayi A.Ş., Atabay Kimya Sanayi ve Tic. AŞ, İlko İlaç san. ve Tic. A.Ş., TST Tıbbi Aletler San.. Ve Tic. Ltd. Şti. gibi BİYOSAD üyesi kuruluşlar pavilyonda çalışmalarını sergileyecek.

TÜRKİYE GELİŞMİŞ İLAÇ ENDÜSTRİSİNE SAHİP

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez Bıoplus-Interphex Korea 2024 Fuarında açıklamalarda bulundu. Bakan Yardımcısı Dönmez, biyoteknolojik ilaçların küresel tıp endüstrisinin bugününü ve geleceğini şekillendirdiğini söyledi. Dönmez biyoteknolojik ürünlerin pazar payının dünya çapında hızla %30 civarına yükseldiğini ve önümüzdeki yıllarda daha da artmasını beklediklerini açıkladı.

Dönmez açıklamasında “Yaklaşık 10 yıl önce en çok satan 100 ürün arasında biyoteknolojinin payı %38 iken 2026 yılında bu oranın %57 olması bekleniyor. Bu trend doğrultusunda biyoteknolojik ilaçlar, tedavi amaçlı geliştirilen yeni ürünlerin çoğunluğunu oluşturuyor. Kanser, kardiyovasküler problemler, diyabet ve otoimmün hastalıklar gibi yaygın sağlık sorunları. Türkiye halihazırda yüksek üretim standartları, teknolojik yetkinliği ve üretim kapasitesi ile son derece gelişmiş bir ilaç endüstrisine sahiptir dedi. Biyoteknolojik ilaçların 2022 yılı itibarıyla Türkiye ilaç pazarının yalnızca %17’sini oluşturduğunu belirten Dönmez, Biyoteknolojik ürünlerin küresel payı ile karşılaştırıldığında Türkiye’de biyoteknolojik ilaç pazarının payının ve öneminin hızla artmasının beklendiğini sözlerine ekledi.

15’E YAKIN TÜRK FİRMASI FUARDA

Dönmez devamında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yüksek teknolojili sektörlere yatırımına öncelik verdiğini, listenin başında da biyoteknolojinin yer aldığını belirtti. Türkiye’nin Biyofarmasötik ve genetik mühendisliği alanlarında önemli ilerlemeler kaydettiğini ilaç sektöründe üretim merkezi haline gelmek istediklerini aktardı. Bakan Yardımcısı Dönmez “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Türkiye’de yüksek ölçekli yüksek teknolojili biyoteknolojik yatırımların müzakeresine açığız. Türkiye, Koreli şirketlerin Avrupa Birliği, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türk ülkelerinde yatırım yapması ve pazar payını daha da genişletmesi için coğrafi olarak mükemmel bir yerdir.

85 milyonluk nüfusuyla Türkiye de oldukça büyük bir pazar. Bunların yeni yatırım kararlarınız için çok önemli artı faktörler olduğuna inanıyorum. Kore Cumhuriyeti ile biyoteknoloji alanında ilişkilerimizi güçlendirmek ve şirketlerimiz arasında somut işbirlikleri kurmak istiyoruz. Bu serginin bu açıdan önemli bir fırsat olmasını umuyoruz. İş birliği yaptığımız ülkeler olarak amacımız biyoteknoloji alanında bugün ve gelecekte daha güçlü ilişkiler kurmaktır. Ulusal Pavilyonumuzda 15’e yakın Türk firmasıyla birlikteyiz” dedi.

BİYOTEKNOLOJİ VADİSİ TANITILDI

Biyoteknoloji Sanayicileri Derneği Kore teknoloji fuarında katılımcılara resepsiyon verdi. Koreli firmaların yoğun ilgi gösterdiği fuarda Samsung Biyoteknoloji firması üst düzey yetkilileri ve çok sayıda Kore ve uluslarası firma yetkileri katıldı. Resepsiyonda konuşan Biyoteknoloji Vadisi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ercan Varlıbaş ülkemizdeki yatırım ortamlarını anlattı.

Biyoteknoloji Vadisinden bahseden Varlıbaş, proje ile ilgili çok kapsamlı bir sunum ve konuşma gerçekleştirdi. Projenin kapsamını ve önemini anlatan Varlıbaş, Koreli biyoteknoloji firmalarını Türkiye’ye yatırıma ve iş birliğini davet etti. Oldukça verimli geçen programda karşılıklı iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

BİYOTEKNOLOJİ VADİSİ NEDİR?

Biyoteknoloji Vadisi inovasyonu temel alan, yenilikçi, insanlığın gelişimini sağlayacak, katma değeri yüksek ürün ve hizmetler üretmek üzere yola çıkıyor.Biyoteknolojik ürünlerin üretiminde bir üs olarak tasarlanan Biyoteknoloji Vadisi İhtisas OSB, İstanbul’un Tuzla ilçesinde 12 milyar lira yatırımla kurulacak.

Vadide büyük yatırımcılardan start-up’lara kadar her seviyede firma, geniş bir ürün çeşitliliğinde faaliyet gösterecek. Türkiye ekonomisinin lokomotiflerinden biri olması planlanan projede, firmaların yer alması amacıyla Sanayi Bakanlığı’nın genişleyen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı, İVME Finansman Paketi gibi birçok teşvikten de yararlanılabiliyor.

Vadinin Türkiye’nin katma değerli ürünlerini üretecek ve dünya biyoteknoloji pazarından pay almasını sağlayacağı söylenirken, Türkiye’nin 2020’de gerçekleşen 36 milyar 724 milyon dolar olan cari açığının önümüzdeki yıllarda kapatılmasında etkin rol oynayacağı öngörülüyor. Küresel biyoteknoloji pazarının Tahmini Yıllık Bileşik Büyüme Oranı’nın (CAGR) 2019-2025 arasında yüzde 9,9 ve 2025 değerinin 775 milyar dolar olması bekleniyor. 2025’e kadar endüstri piyasa büyüklüğünün 727 milyar 1 milyon dolar olacağı tahmin ediliyor.

Kaynak : Basın Bülteni

E-bülten için aşağıdaki bilgileri doldurmanız yeterli.

Giriş Yap

Şifremi Unuttum Kayıt Ol

Kayıt Ol

Şifremi Unuttum