İlaç endüstrisinde kontaminasyonu önlemek ve tıbbi ürünlerin kalitesini sağlamak için uygun hijyen şarttır. İşte ilaç sektöründe hijyen için odaklanılması gereken dört temel alan.
İlaç sektöründe hijyen hem son tüketicilerin hem de çalışanların güvenliğini sağlamak için büyük önem taşır. Odaklanılması gereken dört temel alan vardır: üretim hijyeni, personel hijyeni, tesis ve yüzey dezenfeksiyonu ve performans izleme. Bu makalede uzmanlarımız, ilaç sektöründe dört alanda da uygun hijyenin nasıl sağlanacağına dair ipuçlarını paylaşıyor. Bu ipuçları, üretim katından son ürüne kadar tüm süreci kapsar.
Performans izleme
1. İlaç üretimi hijyeni kontrollü bir ortam gerektirir
Üretim hijyeni, süreci ve son ürünü güvenli hale getirmenin ilk adımıdır. Bu uygulamaların gerçekleştirilmesi, ilaç üretim tesislerinde optimum sanitasyon standartlarının korunmasına yardımcı olur. Bu da ilaçların kalitesinin etkilenmemesini sağlar:
- Kontrollü bir ortama odaklanın: temiz oda havadaki mikrop, toz, kimyasal buhar ve aerosol partiküllerinin düşük seviyede kalmasını sağlar.
- Manuel dezenfeksiyon süreçlerine ek olarak klasik, steril veya mikrobiyal filtreli dezenfektanların kullanımını uygulayın.
- Hidrojen peroksit buhar jeneratörü ile dezenfeksiyon sürecini daha etkin hale getirin. Bu güçlü cihazlar, üretim ünitesi ve ekipmanın hızlı ve etkili bir şekilde dekontaminasyonunu sağladıkları için giderek daha popüler hale gelmektedir.
- Tüm temizlik ekipmanlarının optimum ergonomi, sterilizasyon ve temiz oda süreçlerinin gerekliliklerini karşıladığından emin olun.
- Temizlenmesi zor yüzeyleri belirlemek için tesisleri dikkatlice kontrol edin. Bu alanları, etkinliği laboratuvarda test edilmiş ve endüstri güvenlik standartlarına uygun dezenfektanlarla temizleyin.
- Kirlerin yayılma riskini en aza indirmek için depolama alanlarını ve yürüme yollarını betonla kaplayın.
- Bina veya binalardaki malzeme akışını kirlenmeyi önleyecek şekilde düzenleyin. Bu, bileşenlerden ilaç ürünü kaplarına, kapaklara, etiketlemeye, proses içi malzemelere ve ilaç ürünlerine kadar her şeyi içerir.
2. İlaç sektöründe personel hijyeni doğru tipte giysilerle başlar
İlaç üretim tesislerinde, ekipmanlarda, hammaddelerde ve ürün ambalajlarında hijyeni sağlamak için alınan önlemlere rağmen, kontaminasyonun birincil kaynaklarından biri insanlardır. Uygun ve hijyenik iş kıyafetleri kullanmak, yüksek güvenlik standartlarını korumak için çok önemlidir. Nihayetinde bu önlemler nihai tüketicilerin sağlığını güvence altına almaktadır:
- Belirlenmiş çalışma alanlarında, o alana özel hijyenik kıyafetlerin kullanılmasını sağlayın. Çalışma alanlarına üretim tesisleri, depolama alanları ve yükleme ve boşaltma üniteleri örnek olarak verilebilir.
- Giysiler, vücut tarafından üretilen partiküllerden ve vücuttan atılan mikroorganizmalardan kaynaklanan kontaminasyonu önler;
o Saç ve kıl dökülmesini önleyen koruyucu giysiler kullanın, kullanmadan önce sterilize edin, cildi ve saçları örtün (örn. kepler, bıyık ve sakallar için başlıklar, koruyucu gözlükler);
o Üst üste binen tüm giysi bileşenleri arasında yeterli bir bariyer vardır (örn. eldivenlerin kollarla üst üste binmesi). Doğru türde hijyenik özel kıyafetlerin her zaman yeterli sayıda mevcut olduğundan emin olun. Bu şekilde, aseptik üretime katılan tüm personel uygun şekilde giyinmiş olur. Şunları sağlamaya özellikle dikkat edin:
o Eldivenleri sık sık dezenfekte edin ve yırtık veya kusurlu giysi bileşenlerini derhal değiştirin.
- Hijyenin önemi ve hijyenik kıyafetlerin doğru şekilde kullanılması konusunda bilgi ve eğitim sağlayın. Örneğin, üretim ortamından uzaktayken veya kantin, sigara içme alanı ve tuvalet alanlarında bu kıyafetlerin kullanılmaması gibi.
o Çamaşır yıkama sürecine odaklanın: tüm yıkama sürecini sektör tarafından tanımlanmış kriterlere uygun biçimde gerçekleştiren kurum içi bir tesis yoksa, bunu yalnızca onaylı bir yüklenici yapmalıdır. İş kıyafetlerinin yıkanmasında en yüksek hijyen standartlarını sağlamak için aşağıdaki önlemler alınmalıdır:
o İş kıyafetlerini etkin bir şekilde ve sektörel standartlara uygun şekilde yıkayın.
o Kirli ve temiz iş kıyafetlerini uygun şekilde ayırın.
o Temiz giysileri kontaminasyondan arındırılmış torbalar veya kılıflar içinde tedarik edin.
o Çamaşır yıkama sürecinin standartlara uygunluğunu teyit edin ve onu sürekli olarak iyileştirin.
3. Tesis ve yüzey dezenfeksiyonu kontaminasyonla mücadeleye yardımcı olur
Etkin üretim ve personel hijyeni uygulamalarına ek olarak, tesisi ve tüm yüzeyleri dezenfekte etmek için uygun önlemler alınmalıdır. İşte nasıl yapılacağı:
- Etkinliği, kullanım kolaylığı ve iş güvenliği açısından test edilmiş yüksek kaliteli, endüstri onaylı sterilizasyon ürünleri kullanın.
- Duvarların, tavanların ve zeminlerin yıkanabilir olduğundan ve yarık bulunmadığından emin olun. Düzenli temizlik, fırçalama ve dezenfeksiyon, kir birikmesini ve kontaminantların yayılmasını önlemek için önemlidir.
- En yüksek el hijyeni standartlarını karşılamak için yüksek performanslı el dezenfektanları ve dispanser sistemleri kullanın. Personelin ellerinden mikrop ve kirlilik bulaşma riskini önlemek, kritik bir önleyici tedbirdir.
İlaç sektöründe hijyen için performans takibi dijital araçlarla çok kolay
Hijyeni korumak için, yalnızca hijyen stratejilerini uygulamak yeterli değildir. Alınan önlemlerin etkisini izlemek, süreci analiz etmek ve sürekli iyileştirmek de aynı derecede önemlidir. Bunu dijital araçların yardımıyla etkili ve hızlı bir şekilde yapın:
- Sorun teşkil eden alanları belirleyin ve sorunları ortadan kaldırmak ve süreçleri iyileştirmek için gerekli önlemleri alın.
- Tüm üretim, depolama, iş kıyafeti ve temizlik sürecinin güncel bir görünümünü sunan dijital araçlarla hijyen performansını izleyin.
- Süreçlerin sorunsuz çalıştığından emin olmak ve süreçteki sorunları önlemek için verileri kullanın.
- Raporlama verilerinin BRC Global Standartlarını karşıladığından emin olun.
Kaynak: Lindström Temizoda Kıyafetleri Kiralama Hizmetleri