26.05.2020
Japonya'nın Osaka Üniversitesi’nde bir ekip "indüklenmiş pluripotent kök hücreleri" ile (iPS) dünyanın ilk kalp kası dokusu naklini gerçekleştirdi.Çalışmanın başındaki isim Profesör Yoshiki Sawa bu yöntem sayesinde bazı ameliyatlarda komple bir kalp nakli gerekmeyeceğini ifade etti.
Pazartesi günü yapılan ilk klinik deneme önemli kalp yetmezliği olan bir hastanın tedavisinde kullanıldı. Operasyonun sonuçlarının olumlu olması takdirde yeni hastalar için bu yöntem kullanılacak.Deneysel tedavi, kalp kaslarının pıhtılaşmış arterler nedeniyle yeterli kan almayan "iskemik kardiyomiyopatili" 10 hastaya uygulanacak.
Söz konusu deneme çalışmalarında, iPS kök hücrelerden yapılan bir kalp kası dokusu kalbin etkilenen bölgelerine naklediliyor. Böylece komple kalp nakline ihtiyaç duyulmadan hasta kalp tedavi ediliyor.Tokyo'daki Keio Üniversitesi'nden bir başka ekip, dilate kardiyomiyopati adı verilen bir kalp rahatsızlığını tedavi etmek için iPS hücrelerinden yapılan kalp kası dokusu nakletmeyi planlıyor.
IPS'leri geliştiren bilim insanına Nobel Tıp Ödülü verilmişti
İndüklenmiş pluripotent kök hücreler (iPS) ilk kez Japonya'nın Kyoto Üniversitesinden Şinya Yamanaka tarafından geliştirilmişti. Yamanaka bu önemli keşfinden dolayı 2012'de Nobel Tıp Ödülü’ne layık görülmüştü.
Kaynak : EuroNews