12.10.2023
ABD Gıda ve İlaç İdaresi, gıda tesislerinin mevcut iyi üretim uygulamaları (CGMP’ler) ve insan gıdasına yönelik önleyici kontroller gerekliliklerine uymasına yardımcı olmak üzere tasarlanan güncellenmiş kılavuz taslağını duyurdu. Özellikle gıda alerjenleriyle ilgili yeni bölüm, gıdanın başlıca gıda alerjenleriyle çapraz temasından korunmasını ve bitmiş gıdanın ana gıda alerjenlerine göre uygun şekilde etiketlenmesini sağlamanın yollarını özetlemektedir.
Milyonlarca Amerikalının gıda alerjisi var ve gıda alerjeni içeren ürünlere karşı olumsuz reaksiyonlar yaşayabilir. Alerjik reaksiyonların birçoğu yalnızca hafif semptomlarla ortaya çıksa da, bazıları şiddetli olabilir ve hatta yaşamı tehdit edebilir. Bu yılın başlarında, Gıda Alerjisi Güvenliği, Tedavisi, Eğitim ve Araştırma (FASTER) Yasası 1 Ocak’ta yürürlüğe girdiğinde, susam dokuzuncu ana gıda alerjeni olarak eklendi. Bu, susamın artık bir gıdada bulunduğunda gerekli olduğu anlamına geliyor. Gıda etiketlerinde açıklanacak ve firmaların susam alerjeniyle çapraz teması önemli ölçüde en aza indirecek veya önleyecek kontroller uygulaması gerekiyor.
HIZLI Yasası’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte, FDA ve susam alerjisi olan üyeleri olan aileler, susamın açık etiket beyanı ile susam alerjisi olanların yiyecek seçimlerinde daha güvenli hissetmelerinin daha kolay olacağını umuyorlardı. Ancak bazı üreticiler, çapraz teması en aza indirmek veya önlemek için uygun önlemleri almak yerine, önceden susam içermeyen ürünlere kasıtlı olarak susam ekliyor ve ürünleri varlığını belirtmek için etiketliyor. Bu, üreticilerin önemli bir gıda alerjeninin varlığını açıklama konusunda yasaya uymasını sağlar. Ancak susam alerjisi olan tüketicilerin seçeneklerini de sınırlıyor, bu da FDA’nın desteklemediği bir sonuç.
“FDA, susam ve diğer başlıca gıda alerjenlerine karşı alerjisi olan tüketicilerin, kendileri için güvenli olan gıdaları bulmalarına yardımcı olabilecek fırsatlar arıyor. Üreticileri, alerjenlerle çapraz teması önlemek ve doğru etiketlemeyi sağlamak için bugün yayımlanan taslak kılavuz güncellemelerindeki yönergeleri takip etmeye teşvik ediyoruz,” dedi FDA Komiseri Robert M. Califf, MD “Ürünlerin alerjen içermemesini sağlama konusunda zorluklar olduğunun farkındayız ve biz Bu konuyla ilgili paydaşlarla temas halindeyiz. Ajans, gıda alerjisi olan tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılayan, yetkililerimiz bünyesinde çözümler bulmakla ilgileniyor. Bu taslak kılavuzun yeni alerjen bölümüyle güncellenmesi, üreticilerin bu hedefe ulaşmasına yardımcı olacak bir araç sağlıyor.”
Kaynak: Basın Bülteni